skip to Main Content

9,8 millió forint bírság jogalap nélküli hitelminősítés miatt

A Norvég Adatvédelmi Hatóság (Datatilsynet) június 3-án értesítést küldött egy norvég élelmiszer-feldolgozó berendezéseket gyártó cégnek, az Aquateknikknek, mert vizsgálatuk szerint az megszegte a GDPR előírásait azáltal, hogy jogalap nélküli végzett hitelminősítéseket, amiért 300.000 NOK (~27.720 EUR) összegű bírságot köteles fizetni. A Hatóság szerint a cégnek nem volt jogalapja a hitelminősítés elvégzésére.

A Hatóság egy magánszemély bejelentése alapján kezdett el nyomozni, mivel az Aquateknikk felmérte az érintett hitelképességét, holott kettejük között semmilyen üzleti viszony, vagy más kapcsolat nem állt fenn. A cég adatkezelési tájékoztatója a GDPR-al összehangban tartalmazta, hogy adatkezelésre csak abban az esetben kerül sor, amennyiben annak megvan a megfelelő jogalapja. A Hatóság a vizsgálat során arra jutott, hogy az Aquateknikknek semmilyen jogalapja nem volt az érintett adatainak kezelésére.

Egy személy hitelképességével kapcsolatos adatok különösen érzékeny adatnak minősülhetnek, és a hitelminősítés sokféle olyan személyes adat egyidejű kezelésével történik, melyek az érintett magánéletéről, körülményeiről, gazdasági, családi és szociális helyzetéről rengeteg információt tartalmazhatnak. Az erre vonatkozó adatok tehát információt adhatnak például az érintett anyagi helyzetéről, fizetési kötelezettségeiről vagy adósságairól, így különösen figyelmesen kell eljárni, amikor ilyen adatkezelés bevezetéséről dönt egy adatkezelő. A NAIH hatásvizsgálati listáján is szerepel a hitelképesség felmérése, mint olyan adatkezelési cél, mely esetében kötelező a hatásvizsgálat elvégzése. A jelen esetben nem esik szó arról, hogy a Hatóság vizsgálta-e a hatásvizsgálat elvégzését, illetve annak megfelelőségét.

Ole Martin Moe szakjogász szerint a jogalap nélkül készített hitelminősítés nem számít ritkaságnak Norvégiában. Állítása szerint rengeteg hasonló bejelentést kapnak, mivel az ezzel foglalkozó cégek nincsenek megfelelő módon szabályozva. Ezeket a minősítéseket sok esetben olyan szomszédok, családtagok, versenytársak végeztetik el, akik bele akarnak látni az érintett anyagi helyzetébe. A Hatóság ezeket az ügyeket komolyan veszi és a legtöbb esetben bírságot szab ki.

Az Aquateknikknek szeptember 1-ig van ideje válaszolni az értesítésre, így a vizsgálat eredményeinek cáfolására. A norvég Hatóság munkájáról legutóbb ebben a cikkünkben írtunk, akkor Oslo önkormányzatának megbírságolása kapcsán.

Back To Top