skip to Main Content

Csehország: az adatvédelmi hatóság az Avastot vizsgálja

A cseh adatvédelmi hatóság azt gyanítja, hogy a prágai székhelyű AVAST Software s.r.o – melynek fő terméke az ingyenesen is elérhető AVAST vírusirtó – titkos adatgyűjtést folytatott a böngészős kiegészítőjén (extension) keresztül.

2019. októberében először Vladimir Palant írt a titkos adatgyűjtésről egy blogposztban, melyet követően a Google, a Mozilla és az Opera is letiltotta a kiegészítőt. Ő arról számolt be, hogy a felhasználók ID-jához kapcsolva történik adatgyűjtés a kiegészítőn keresztül.

A vizsgálatok szerint a kiegészítő adatokat gyűjtött a használó böngészési szokásairól, melyet a Jumpsoft nevű cégén keresztül értékesítettek tovább harmadik cégeknek. Bár korábban az AVAST azt állította, hogy az adatgyűjtés anonimizáltan folyik, bebizonyosodott, hogy ez nem felelt meg a valóságnak, az adatok alapján az érintettek továbbra is azonosíthatóak voltak.

A hatóság tájékoztatása szerint a vizsgálat még folyik, azonban ha jogsértésre derül fény, annak meglesznek a következményei, melyről a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják.

Back To Top