skip to Main Content

3 milliárd fontba lehet a B. Airways-nek az érintettek kártérítése

2020-ban zárult le az egyik legnagyobb profilú adatvédelmi ügy az Egyesült Királyságban, melynek kirobbanása még 2018-ra tehető. Adatvédelmi szakértők tömege figyelte az ügy alakulását, amelytől sokan azt várták, hogy az lesz a GDPR történetének eddigi legnagyobb bírsága. Azonban a Covid-19 világjárvány és az ICO nagyvonalú döntése miatt a bírság jelentősen alacsonyabb lett a beharangozottnál. A légitársaságnak viszont így is jelentős kiadásai lehetnek az érintettek kártalanítása miatt.

Emlékeztetőül: az ügy egy 2018-as adatvédelmi incidenst követően robbant ki, melynek során több, mint félmillió brit állampolgár adatai kerültek veszélybe az adatkezelő hanyagsága miatt. Személyes adatokon felül számos ügyfél pénzügyi adatai is kikerültek az incidensben.

2019-ben az ICO még 183 millió fontos bírságot tervezett, a végső összeg azonban 20 millió font lett (74 milliárd Ft helyett 8). A bírság megfizetése azonban ilyen esetben csak az érme egyik oldala, emellett az érintettek is jogosultak külön kártérítést köevtelni az adatkezelőtől a polgári bíróságon, mely könnyen kiszámítható, hogy sok érintett esetén akár jóval több is lehet, mint maga a bírság.

Egy brit ügyvédi iroda, a Your Lawyers friss hírei szerint a British Airways már készül a kárrendezésre, már ami az érintetteket illeti, melyeket várhatóan még 2021 első negyedévében megkezdenek. A kártérítések kifizetésére való felkészülés is annak a jele, hogy a British Airways felelősnek érzi magát a történtekért.

A károsultaknak nem sok ideje van, ha nem akarnak kimaradni a buliból; a csoportos keresethez való csatlakozásra 2021. március 19-ig van lehetőségük. Az ügyvédek optimisták, állításuk szerint az érintettek fejenként akár 6.000 fontos (2,4M Ft) kártérítésre számíthatnak, ezen felül behajtható lesz minden olyan pénzügyi kár, mely az incidens okán érte őket, például ha visszaéletk az adataikkal. A Your Lawyers szerint a teljes összeg elérheti a 3 milliárd fontot (1.232 milliárd Ft).

A MyLondon cikke a lehetséges kártérítés összegét csupán 2.000 fontban (~822e Ft) állapítja meg és arra is felhívja a figyelmet, hogy az érintetteknek nem szükséges fizetniük az eljárásban való részvételért. A kártérítési ügyet a PGMBM londoni ügyvédi iroda viszi. Ahogy csoportos keresetek esetében megszokott, a résztvevők nem fizetnek a cégnek, amennyiben az nem sikeres a kártérítések behajtásában; sikeresség esetén pedig a behajtott összeg bizonyos százalékát kérik el munkadíjként. Így, az eljárásban való részvétel nem jár anyagi kockázattal az érintettek számára.

A British Airways eközben továbbra is tagadja felelősségét az ügyben. A Your Lawyers által említett összeggel sem értenek egyet és hangsúlyozzák, hogy konkrét kártérítési összeg még nem került megemlítésre az üggyel kapcsolatban.

Back To Top