skip to Main Content

51 ezer quebeci tanár adatai jutottak hackerek kezére

Legalább 51 ezer tanár személyes adatait érinti az adatvédelmi incidens, amely az Oktatási Minisztériumot ért online támadás során következett be. Az incidensről 2020. február 19. napján szerzett tudomást a Minisztérium, amelyben a sajtóközleményük szerint csupán egyetlen adatbázist érintett, melyben biztosítási számok, nevek, születési dátumok szerepeltek.

Az incidens valószínűsíthetően nem annak köszönhető, hogy az informatikai rendszer nem rendelkezett megfelelő védelemmel, hanem a belépési adatokat szerezhette meg a hacker, valószínűsíthető tehát az emberi hiba.

Azon teljes-, és részmunkaidős tanárok adatait érinti az incidens, akik több mint 20 napra szóló szerződést kötöttek. A lista összesen 51.400 természetes személyt érint, a Minisztérium azonban kiértesíti mind a 360 ezer oktatóját. A megküldött levélben tájékoztatást nyújtanak a teendőkről, valamint biztosítják az érintetteket, hogy segítséget nyújtanak úgynevezett „credit monitoring” szolgáltatás nyújtásával, melynek lényege, hogy nyomon követi az érintett pénzügyi viselkedésének változásait, hogy észlelje a lehetséges csalásokat , valamint hitelképességük változását. Ez a szolgáltatás segít abban, hogy mielőbb észlelhessék az érintettek, ha valaki visszaél a személyes adataikkal, illetve a személyiségükkel. Ennek költségeit az állam viseli.

Eddig konkrétan 400 tanár jelezte a Minisztérium felé, hogy visszaéltek a személyiségükkel.

Back To Top