skip to Main Content

WhatsApp csevegések a Google keresőben

Habár azt gondoljuk, hogy a Whatsappon keresztül folytatott beszélgetéseink biztonsága garantált, ez a valóságban mégsem biztos, hogy így van. Jordan Wildon német újságíró hívta fel egy Twitter bejegyzésben a figyelmet arra, hogy a „Meghívás a csoportba linkkel” funkciónak köszönhetően a csoportok a link alapján bekerülhetnek a Google kereső motorjába, így bárki számára elérhetőek egy egyszerű Google kereséssel.

Privát Whatsapp csoporthoz csatlakozni az alkalmazáson keresztül közvetlen meghívás útján, vagy egy, a moderátor által velünk megosztott linken keresztül lehetséges. Amennyiben ezt a linket a moderátor nem biztonságos privát üzenetben osztja meg velünk, úgy a link alapján a csoportunk könnyen megtalálható a Google keresőjében, és ahhoz bárki csatlakozhat. Sőt, Wildon szerint, mégha nem is osztotta meg a moderátor a linket sehol, habár nem ilyen könnyen, de akkor is lehetséges a hozzáférés azon URL-hez, ami a csoporthoz vezet.

Ezt erősítette meg egy hacker is egy nemrégiben közzétett tweetjében, hozzátéve, hogy körülbelül 470 000 keresési eredmény található a „chat.whatsapp.com” szókapcsolatra, melynek nagy része egyes csoportba való csatlakozásra meghívó link. Ezen linkek sok esetben különösen szenzitív tartalmakat tartalmazó csoportokhoz vezetnek.

Az esetet többen jelentették a Whatsapp csevegő alkalmazás tulajdonosának, a Facebooknak, aki erre válaszul annyit mondott, hogy a linkek bárki számára hozzáférhetővé tétele egy szándékos, a termékkel kapcsolatos döntés, a meglepetés itt csak annyi, hogy ezek a linkek a Google keresőjébe is bekerültek. Mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a Facebooknak nincs ráhatása arra, hogy mik kerülnek be a különböző kereső motorokba, mint a Google. Hozzátették azonban, hogy a linket a csoport adminisztrátorai, amennyiben szeretnék, bármikor érvényteleníthetik.

Az elmúlt időszak Facebook körüli botrányaiból kiindulva sok ember bizalma megingott, így sokan a Whatsapp helyett más, biztonságosabb csevegő alkalmazásokat választottak.

Back To Top