skip to Main Content

A böngésződ kémkedik utánad!

A dublini Trinity College-on készített tanulmányban a népszerű böngészők kémkedési szokásait vizsgálták és meglepő, mármár sokkoló felfedezéseket tettek. Legalábbis, néhány éve még biztosan sokkoló lett volna, mára azonban már szinte meg sem lepődünk, ha valamelyik appról vagy szoftverről kiderül, hogy kémkedik utánunk.

Az elterjedt böngészők döntő többsége a böngészési szokások, illetve a meglátogatott oldalak mellett titokban továbbítja a fejlesztő cégnek a felhasználók lokációs adatait is. A vizsgálat az alábbi böngészőket érintette:

Google Chrome
Mozilla Firefox
Apple Safari
Microsoft Edge
Brave Browser
Yandex

A tanulmány szerzője, Douglas Leith arra jutott, hogy a Braven kívül valamennyi böngésző megosztja a felhasználók böngészési előzményeit, valamint a lokációját és ha lehetséges, a felhasználó egyedi azonosítóját.

Önmagában az, hogy egy böngésző megjegyzi az előzményeket, nem nagy sokk. Azáltal azonban, hogy a böngészési előzmények a böngészőt fejlesztő cég szervereire kerülnek, megosztásra kerülhetnek állami hatóságokkal, bűnüldöző szervekkel is, amely azonban már egy olyan következménye az adatkezelésnek, ami bárkit kellemetlenül érinthet, arról nem is beszélve, hogy egy esetleges adatvédelmi incidens során a böngészési adataink akár nyilvánosságra is kerülhetnek a cégtől.

Az adatok általában anonimizálásra kerülnek, azonban végső soron mégsem, hiszen az anonimizált adatot egy általuk generált egyéni azonosítóhoz kapcsolják. Így bár az érintett nevét lehet, hogy nem tudja a cég, de az egyéni azonosító segítségével minden vele kapcsolatos adatot össze tud kapcsolni, ezáltal kialakítva az ő online profilját. Az anonimizálásnak e formában tehát sok értelme nincs, online böngészési adatok esetén egyébként is elég nagy a valószínűsége, hogy az anonim adat nem is az, erre vonatkozó tanulmányról korábban mi is cikkeztünk.

A tanulmány arra jutott, hogy a Brave böngésző a leginkább biztonságos, ez ugyanis alapbeállítások mellett nem trackeli a felhasználókat és nem oszt meg adatokat a fejlesztővel. A második vonalba kerültek a Chrome, a Firefox és a Safari.

A Chrome alapértelmezetten megosztja a böngészési adatokat a Google-al, azonban ez a funkció kikapcsolható a beállításokban. A Firefox alapértelmezetten egyedi azonosítóval küldi „haza” a böngészési adatokat, amely azonban szintén leállítható. A Safari esetében annyi „lőrelépés”, hogy ők már rögtön a Facebooknak és a Twitternek küldik az adatot, de ez is kikapcsolható.

A lista végén a Yandex és a Microsoft Edge végzett. Velük kapcsolatban annyi észrevételünk van, hogy az Edge-nek bár csak ennyi lenne az összes problémája.

Back To Top