skip to Main Content

A Cambridge Analytica botrány miatt újabb csoportos per a Facebook ellen

Alvin Carpio 2020. október 30-án jelentette be, hogy ő fogja képviselni azokat az Angliában és Walesben élő állampolgárokat a bíróság előtt, akik érintettek a Facebook Cambridge Analytica botrány néven elhíresült ügyben. Carpio a „The Fourth Group” nevű független közösség alapítója, céljuk újfajta politikát meghonosítani a digitális korban.

A pert csoportos keresetként adták be és minden Angliában és Walesben élő érintett beletartozik, hacsak nem rendelkezik máshogy, vagy nincs épp folyamatban levő jogi eljárása a Facebookal szemben ugyanebben a tárgyban. Becslések szerint ez a két országban összesen mintegy 1 millió embert érint. A per a hasonló nevű „Google You Owe Us” eljárás sikerén felbuzdulva indult, mely ügyet elsőfokon elvesztette a Google, további fejlemények 2021-ben várhatók.

A sértett felek képviselőjeként eljáró Carpio azért indította az eljárást, mert véleménye szerint nem történt igazságszolgáltatás a Cambridge Analytica botrányt követően, holott a bizonyítékok egyértelműek voltak a Facebook jogsértésével kapcsolatban. Az ügy 2013-14-re vezet vissza, és egy „thisisyourdigitallife” nevű apphoz köthető. Az app működése során aktívan gyűjtötte a felhasználók ismerőseinek adatait. Bár maguk a felhasználók hozzájárultak saját adataik kezeléséhez, ugyanezt nem tehették meg ismerőseik esetében is.

A Facebook tudott minderről, ennek ellenére nem akadályozta meg, ezzel megszegte az 1998-as adatvédelmi törvényt. 2019. novemberében a Brit Adatvédelmi Hatóság (ICO) 500.000 font (~200 millió forint) bírsággal sújtotta a céget, azonban Carpio megjegyzi, hogy ez az évi 70 milliárd dollár bevételű Facebooknak csak „aprópénz”, illetve, hogy ebből az összegből semennyi nem került az ügy érintettjeihez.

Az ICO bírságát követően a Facebook nyilvánosan bocsánatot kért az ügyben és letiltotta, majd esetenként beperelte a szabályokat sértő alkalmazásokat. Carpio szerint ez nem elég. Nem csak a Facebook éves bevétele 0,01%-ának megfelelő bírságot kevesli, de figyelmeztet arra is, hogy az ICO-nak nincs semmilyen jogi eszköze, hogy a sértettek nevében kártérítést követeljen.

A csoportos kártérítési eljárás formájában azok a sértettek is kártérítéshez juthatnak, akiknek egyébként nem lenne módjuk hosszas jogi csatát vívniuk a tech óriással. Korábban már ezen az oldalon is volt róla szó, hogy a csoportos adatvédelmi perek azok, amelyek igazából megváltoztathatják a cégek hozzáállását a szabályok betartásával kapcsolatban, mivel így sokkal gyorsabban és hatásosabban lehet fellépni a Cambridge Analyticához hasonló ügyekben.

A várható kártérítés összege még nem ismert, a részvevőknek egyelőre semmi egyéb teendője nincs az ügyben, mint minél több résztvevőhöz eljuttatni az információkat. Carpio várhatóan még ebben az évben beadja a keresetet az angol és walesi bíróságokhoz. Az ügyben való részvétel nem jár az érintetteknek kiadással, a per költségeit a Milberg Philips Grossman LLP finanszírozza.

Back To Top