skip to Main Content

Az adatvédelmi hatóság véleménye a Cambridge Analytica botrányról

A Brit Adatvédelmi Hivatal (ICO) vezetője, Elizabeth Dunham 2020. október 6-án publikált egy közleményt, melyben a személyes adatok politikai célú felhasználását és az azelleni fellépés eredményességét taglalja. Már a cikk bevezetőjében említést tesz a Cambridge Analytica botrányról, melynek hatása ma is érződik; az emberek korábban egyáltalán nem beszéltek a személyes adatok védelemről, mostanra viszont bizonyos körökben mindennapi témává vált, még Netflixes dokumentumfilm is készült róla.

Többéves munkájuk eredményeképp beszámol arról a magasfokú együttműködésről, melyet a Hatóság, újságírók, civil szervezetek, kutatók és politikusok együtt hoztak létre és amely lerántotta a leplet egy olyan szerveződésről, melyről bár kevesen tudtak, mégis sokakat érintett. A Brit Parlamentnek küldött beszámolójában az ICO ismerteti a nyomozás főbb irányvonalait, melyet az egyik megkomplexebb vizsgálatnak tart, melyet adatvédelmi hatóság valaha végzett.

Az ICO nyomozása a rendszer teljes felderítésére irányult. Elemző cégeket, adatkereskedőket és politikai pártokat is vizsgáltak. A vizsgálat során olyan, Brexitpári politikai platformokat bírságoltak meg, mint a Vote Leave, Leave.EU, de nem maradt ki az ügyből a Facebook sem. Mivel a Cambridge Analytica a vele kapcsolatos botrány után felfüggesztette működését, így ott már nem volt lehetőség a cég által felhasznált adatok adatkezelési gyakorlatának részletes vizsgálatára.

A közleményben Denham bejelenti az eljárás megszüntetését, elismerve, hogy néhány esetben nem jutottak eredményre, viszont a rendelkezésre álló jogi lehetőségeket teljesen kimerítették. Megdicséri az ICO munkáját, hangsúlyozva, hogy a Hatóság példát mutatott arra, hogyan kell egy modern adatvédelmi hatóságnak működnie: nyíltan megvizsgálni minden esetet, akkor is, ha azok a közbeszédben érzékeny témának számítanak, illetve intézkedni minden olyan esetben, ahol szabálytalanságokat találtak. Elmondása szerint a céljuk az volt, hogy változásra kényszerítsék a szabálytalan adatkezelőket, melyet sikeresen el is értek.

A többéves munka során az ICO megtanulta, hogy álljon hozzá a digitális térben elvégzett vizsgálatokhoz és sikeresen megerősítette együttműködését más adatvédelmi szervezetekkel, nem utolsósorban az európai hatóságokkal. Munkájuk nyomán a többi hatóság is meg tudta vizsgálni a politikai pártok hatását a választók adatainak kezelésére, ezzel csökkentették a szabálytalan célokra felhasznált adatkezelési tevékenységeket.

Kiemeli, hogy a munka itt nem ér véget, rövidesen újabb beszámolót adnak ki a vezető politikai pártok vizsgálatáról, illetve folytatják a vizsgálatokat a hitelintézeteknél, adatkereskedőknél és egyetemeknél. Szintén szándékukban áll még az idei évben frissíteni politikai kampányokra vonatkozó adatkezelési tájékoztatójukat. Végül megjegyzi, hogy végsősoron az állampolgároknak csak a javára szolgálhat, ha a pártok újabb és újabb módon akarnak velük kapcsolatot teremteni, azonban eközben elengedhetetlen, hogy adataikat jogszerűen, átláthatóan és biztonságosan kezeljék.

Az ICO ünnepi hangvételű bejelentését némiképp árnyalja az utóbbi napokban meghozott döntése a British Airways ügyében. A Hatóság ott is vállon veregette magát, bár a döntés csak jelentős késlekedés után született meg és a végső bírság is alig több, mint a tizede lett a tervezettnek. Természetesen az ICO sem tudhatta előre, hogy a járvány milyen hatással lesz majd a gazdaságra, várhatóan a jövőbeni közleményeikben óvatosabban fogalmaznak a rekordbírságaik várható mértékéről.

Back To Top