skip to Main Content

Otthoni IP kamerák felvételei kerültek fel pornóoldalakra

Augusztusban írtunk róla, hogy világszerte több hatóság is tájékoztatásokat adott ki az IP kamerák biztonságos működtetésével kapcsolatban. Sajnos egyelőre viszonylag kevés olvasónk van Szingapúrból, ellenkező esetben, ha olvasták volna a fenti cikkünket, talán részben megakadályozható lett volna, hogy több, mint 3TeraByte mennyiségű videó kerüljön ki otthon telepített IP kamerákról – esetenként egyenesen pornóoldalakra.

A hírt 2020. október 12-én hozta le a helyi sajtó, miután számos olyan felvétel került nyilvánosságra, melyen magánszemélyekről, otthonaikban készült felvételek kerülnek ki, sok esetben intim helyzetekben. A klipek 1 és 20 perc közötti hosszúságúak és esetenként szexelő párok, szoptató anyák, vagy akár gyermekek is láthatók rajtuk.

A felvett személyek arca szinte egyetlen videón sincsen kitakarva, egy 2020. márciusi videón pedig egy kiskorú lány látható hiányos öltözetben. A felvételek nagy részében az a közös, hogy Szingapúrban készültek, de találhatók felvételek thaiföldi, dél-koreai és kanadai otthonokból is. A videók alapján sokszor felismerhető a tipikus szingapúri lakáskialakítás is.

Az országban igen elterjedt az IP kamerák használata, sokan használják őket saját otthonukban is. Az IP kamerák segítségével a felhasználók interneten keresztül akár egy okostelefonon élő képet kaphatnak a kameráról, ezzel megfigyelhetik lakásaik biztonságát, gyermekeiket, közmunkásokat, elmondható, hogy szinte az élet minden területén találtak nekik valamilyen felhasználási módot.

A helyi hatóságok nyomozásai felderítették, hogy a felvételek egy bizonyos hacker csoporthoz tartoznak, melynek jelenleg körülbelül 1.000 tagja van a Discord csatornájukon. Az oldalra, ahogy a felvételek megtekinthető, az előfizetés jelenleg 150 dollárba (~46.000 Ft) kerül, mely összegért cserébe a felhasználók korlátlan hozzáférést kapnak a 3TB adathoz, melyre eddig kb. 70-en fizettek elő. Egy ingyenes „minta” is elérhető online, ez kb. 4.000 videót tartalmaz.

A csoport saját állítása szerint több, mint 50.000 kamerát hackelt meg, de ami ennél is aggasztóbb, hogy az előfizető tagok részt vehetnek egy online gyorstalpaló tanfolyamon is, ahol maguk is megtanulhatják, hogyan férjenek hozzá és készítsenek felvételeket mások védtelen kameráihoz.

A védtelenség a kulcsszó, mivel szinte minden esetben a támadók csak azért tudnak illegális hozzáférést létesíteni, mivel a felhasználók nem védik megfelelő jelszóval eszközeiket. Ezen felül még ott van a használt szoftver (firmware), melyet szintén hasznos mindig naprakészen tartani, ugyanis a hackerek gyorsan kihasználnak minden kijavítatlan biztonsági rést.

Nem ez az első eset, hogy ártalmatlannak hitt eszközök elhanyagolt védelme bajba keverte a felhasználókat. Mi is többször érintettük már az IOT témát, és minden alkalommal kiderült, hogy az internetes védelmet nem szabad félvállról venni; akár egy nyomtató, vagy egy egyszerű kávégép is a megfelelő védelem nélkül ugródeszka lehet további támadásoknak.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy a helyi szabályozások szerint az előbb említett tettek akár 7 év börtönnel járhatnak az elkövetők számára. Továbbá ismét emlékeztetnek, hogy a lakosság tegyen meg minden tőle telhető óvintézkedést a hasonló incidensek elkerülésére: biztosítsanak megfelelő biztonságot otthonaikban üzemelő IP kameráik számára.

Back To Top