skip to Main Content

Titkos arcfelismerő algoritmus az Instagramban?

2020. augusztus 10-én keresetet adtak be a Facebook ellen a kaliforniai Redwood City-ben, melynek tárgya, hogy a Facebook tulajdonában levő Instagram illegálisan gyűjti felhasználói biometrikus adatait, melyeket az arcfelismerő algoritmus tökéletesítésére, és így a profitjának növelésére használ. Érdekes az eset időzítése, ugyanis nemrég ajánlott a Facebook egy 650 millió dolláros alkut egy ehhez nagyon hasonló perben, melyről később nálunk is olvahatnak.

A kereset szerint az Instagramba beépített funkció, mely automatikusan felismeri a képen található személyek arcát és ezzel kapcsolatos ajánlásokat ad, szembe megy a helyi adatvédelmi törvényekkel. Szintén aggályos olyan “idegen” személyek biometrikus adatainak kezelése, akik a felhasználók fotóin alkalmanként jelennek meg. A kereset szerint a Facebook az Instagram felhasználók és a fotóikon szereplő személyek érzékeny adatainak megszerzését követően azonnal olyan módon használja fel az adatokat, hogy fejlessze az arcfelismerő algoritmusát minden terméke esetében, és meg is osztja ezeket az adatokat harmadik féllel.

A Facebook szóvivője, Stephanie Otway a vádakat alaptalannak nevezte, mivel elmondása szerint az Instagram nem használ arcfelismerő technológiát. Azt viszont nem tagadják, hogy a Facebook szolgáltatás maga tartalmaz ilyen funkciókat. Ezt a beállítást a felhasználóknak aktiválni kell, ezt követően a Facebook ezt arra használja, hogy:

• értesítse a felhasználót, ha őt valamilyen fotón bejelölték,
• más személyek bejelölését ajánlja a felhasználó által feltöltött képeken,
• hasonló ajánlásokat ad a felhasználó ismerőseinek rá vonatkozóan, és
• értesítést küld, ha a felhasználó arcmása egy másik személy profilképén megjelenik, hogy segítsen megakadályozni az identitáslopásokat.

Az oldal saját tájékoztatása szerint az arcfelismerő komponens a felhasználó arcáról mintát készít, ami egy egyedi számsor. Ezt a számsort állításuk szerint nem osztják meg senkivel. Amennyiben a felhasználók felfüggesztik a szolgáltatás használatát, ez az egyedi azonosító törlésre kerül, illetve a szolgáltatás csak 18. életévét betöltött felhasználóknak elérhető.

Az Instagramra vonatkozóan, adatkezelési nyilatkozatukban egyetlen pont szól az arcfelismerés használatáról. Eszerint, amelyik felhasználó engedélyezi, annak az arcára vonatkozó információk alapján a szolgáltatás megpróbálja a feltöltött képeken, videókon felismerni. A nyilatkozat szerint amennyiben a felhasználó számára elérhetővé válik az arcfelismerő, arról neki az app külön értesítést küld, hogy dönthessen annak használatáról, ezt azonban vitatják a kereset benyújtói, és azt állítják, az adatkezelés sokáig titokban valósult meg.

Az Instagram ellen indított per csoportos kereset formájában valósul meg. A helyi jogszabályok értelmében, ha a bíróság elmarasztalja a céget, az esetenként akár 1.000 dolláros kártérítést lesz köteles megfizetni, illetve ennek ötszörösét, amennyiben bebizonyosodik, hogy a törvényszegés felelőtlenül és szándékosan történt. 100 millió érintettel számolva elvileg a végösszeg akár a fél billiárd dollárt is elérheti, erre persze nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni.

Back To Top