skip to Main Content

Hatalmas bírságokat szabhatnak ki a tech multikra

Helen Dixon ír adatvédelmi biztos az Independentnek nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben komoly bírságokat fognak kiszabni nemzetközi tech cégekkel szemben. Le is szerződtek speciális szaktudással rendelkező jogászokkal, akik a bírság összege tekintetében látják majd el tanácsokkal, mivel a közelmúltig nem volt példa száz milliós, vagy akár milliárd fontos bírságok kiszabására. Hangsúlyozta, hogy a bírság összegének meghatározásakor fontos kiindulási alap lesz az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által a Facebookra tavaly kirótt bírság, mely semmiképp sem jó hír, tekintettel annak 5 milliárd dolláros összegére.

Dixon korábban elmondta már, hogy az első bírság a WhatsApp és a Twitter kapcsán várható, melyekkel együtt jelenleg 23 nagyobb vizsgálatot folytat tech óriások ellen főhatóságként, melyek között szerepel a Facebook, Instagram, Apple, Google, Verizon vagy a Quantcast.

Nagyon érdekes, hogy a bírsággal kapcsolatban direkt megjegyzi, hogy kiemelten fontosnak tartja, hogy elrettentő méretű legyen.

A bírságot elrettentő képességével kapcsolatban azért elég komoly aggályaink vannak, tekintettel arra, hogy a Facebookkal szemben tavaly kiszabott bírság egy körülbelül 2012 óta húzódó ügy utolsó felvonása volt. Nagyjából tehát 8 év alatt sikerült 5 milliárd dollár bírságot kiszabni. Ehhez képest a Facebook 2019 Q3-as profitja 6, Q4-es profitja 7,3 milliárd dollár volt. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a bírság elrettentette őket.

Back To Top