skip to Main Content

DLA Piper felmérés az EU-ban történt incidensekről

A DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda készített felmérést az EU-ban történt adatvédelmi incidensekről, mely szerint a GDPR alkalmazása óta összesen 160 ezer bejelentést történt az adatvédelmi hatóságoknál. A felmérés szerint a hatóságok összesen 114 millió euró összegű bírságot osztottak ki, mely azonban természetesen nem csak incidensekhez kapcsolódott.

A legtöbb bírságot kiosztó országok:
Franciaország 51 millió euró
Németország 24,5 millió euró
Ausztria 18 millió euró

A legtöbb incidens bejelentést kapó országok:
Hollandia 40.647
Németország 37.636
Anglia 22.181

A százezer főre eső adatvédelmi incidensek számában 147,2-vel Hollandia vezet Írország (132,5) és Dánia (115,43) előtt.

A tavalyi évben végzett hasonló felméréshez képest 19%-al nőtt a bejelentett incidensek száma. A legnagyobb bírság a francia hatóság (CNIL) által a Google-ra kiszabott 50 millió eurós volt, mely önmagában a francia bírságok 98%-át adta. Bár a tavalyi évben az ICO kilátásba helyezett a British Airways-nak egy 180 millió, a Marriot hotelláncnak pedig egy 100 millió fontos bírságot, ezek kivetésére még nem került sor. Ami biztos, hogy sok évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy az egyes tagállamokban kiszabott bírságok mértéke közeledjen egymáshoz és egységes eljárás alakuljon ki.

A bekövetkezett incidensek valós számára véleményünk szerint még csak következtetni sem lehet azonban ezekből a számokból, hiszen a GDPR szerint nem is szükséges a bejelentés a hatósághoz olyan esetben, amikor az incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ezen felül az incidensek területén nagyban növeli a látenciát a munkavállalók nem megfelelő oktatása kapcsán jelentkező adatvédelmi „tudatlanság”, illetve a kis fajsúlyú incidensek esetén a dokumentációs kötelezettség alóli szabadulás vágya.

Back To Top