skip to Main Content

Anglia: rendben van az NHS által fejlesztett koronavírus app?

A modern technológia segítségével életeket menthetünk és leküzdhetjük a COVID19 járványt, ezért külföldön sok állam választja azt az utat, hogy valamilyen koronavírus app segítségével próbálja meg a fertőzés terjedését megakadályozni. A probléma ezekkel csak az, hogy általában személyes adatok kezelése útján történik meg a csoda, mely legtöbbször a lokációs adatokon alapszik, ezen keresztül próbálják összekötni, hogy ki kivel került kapcsolatba. Szerencsésebb esetekben az állampolgárok dönthetnek, hogy ilyen appot szeretnének-e telepíteni az eszközeikre, és ismerünk olyan helyeket is, ahol az állami szolgáltatók kérdés nélkül használják fel az adatokat.

A Brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) az elkövetkező hetekben elindít egy alkalmazást, mely automatizálja a kontaktkutatást azzal a céllal, hogy csökkentse a vírus terjedését. Miután az érintett az applikációt telepítette, az észleli a többi telefon közelségét, mely alapján tippeket tud adni a védekezésre, illetve következtetéseket tud levonni a vírus terjedésére vonatkozóan. Figyelmezteti továbbá a veszélynek kitett embereket, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket, saját és szeretteik egészségének védelme érdekében. Az NHS vezetői úgy vélik, hogy ezek fontosak lehetnek abban, hogy elősegítsék az ország mielőbbi helyreállását és a koronavírus legyőzését.

A koronavírus app lényege tehát, hogy a GPS adatok alapján rögzíti, hogy milyen közel áll az érintett másokhoz (akik telepítették az appot) és tanácsokat ad mit kell tenni például, ha túl közel áll valakihez, akinek tünetei lehetnek. Ha valaki a Covid19 tüneteit észleli, engedélyezheti az alkalmazás számára, hogy értesítse az NHS-t és anonim jelzéseket adjon azoknak, akik közeli kapcsolatba kerülhettek vele. A tudósok és az orvosok folyamatosan támogatják az alkalmazás finomhangolását annak biztosítása érdekében, hogy az a lehető leghasznosabb legyen mind az emberek, mind az NHS számára a világjárvány kezelésében.

Az NHS közleményében az áll, hogy az érintettek által szolgáltatott adatokat kizárólag ők fogják felhasználni, és amint valaki törli az app-ot, vele együtt az összes személyes adata is törlődni fog. Elmondásuk szerint a teljes átláthatóság fogja jellemezni az adatkezelést. Már csak azért is érdekes kijelentés ez, hiszen a közlemény alapján valamennyi adatott folyamatosan fel fognak használni a védekezésben, ezért elsőre hihetetlennek tűnik, hogy egyes személyes adatokat az app törlésével együtt a rendszerből is törölni fognak. Közleményükben szerepel az is, hogy az egész adatkezelés anonim módon történik, azt tehát nem tudják, hogy a telefon végén az érintett pontosan kicsoda. Érdekes lenne azt megvizsgálni, hogy a cellainformációkkal összevetve például mennyire tesz valakit azonosíthatóvá az app, vagy például más kormányzati applikációkkal együtt használva, melyek szintén kezelik a GPS pozíciót.

Közleményük szerint az embereknek meg kell bízniuk abban, hogy a személyes adataikat kizárólag a COVID-19 válság kezelésére használják, továbbá a Brit Adatvédelmi Hatóság (ICO) is elismeri azt, hogy az adatok létfontosságú szerepet játszhatnak a világjárvány nyomon követésében.

Nem csak Angliában próbálkoznak egyébként az állami szervek a telefonok adatainak segítségével megelőzni a vírust, illetve adatokat gyűjteni a megfelelő modellek felállításához. Izraelben már jóval korábban elérhetővé tette a kormányzat a hasonló elven működő applikációját, melynek szintén elsősorban az edukálásban és a kontakt kutatásban lehet hatalmas szerepe. Az applikáció letöltése itt is önkéntes, és személyes adatokat elvileg nem kezel, tehát anonim. Persze a titkos szolgálat azért titokban is leköveti a fertőzötteket a mobiljaikon keresztül, csak a biztonság kedvéért.

Összességében azt gondoljuk, hogy amíg bármilyen adatkezeléssel járó kormányzati applikáció letöltése egy közös jó érdekében önkéntes, addig adatvédelmi szempontból nem kell pánikba esni. Azt pedig, hogy az adatokat esetleg használják-e másra is, úgysem fogjuk soha biztosan megtudni.

UPDATE

Cikkünk megírása és publikálása között több új fejlemény is napvilágot látott a koronavírus app-al kapcsolatban. 2020. május 18-án kutatók, adatvédelmi szakemberek, jogászok fordultak nyílt levélben az NHS vezetőjéhez, melyben aggályaikat fejezték ki az app biztonságával kapcsolatban, melynek próbaverziója a Man Szigeteken már használható is. A szakértők fő adatvédelmi problémája, hogy bár az adatokat az app az érintett telefonján tárolja, amely alapjában véve biztonsági szempontból megfelelő megoldás, ott azonban titkosítatlanul, mely más szempontból tartogat magában kockázatokat. A titkosítatlan adatokhoz így akár hackerek, akár a mobil elvesztése esetén a magtaláló vagy más szoftverek is kihasználhatják ezt a hibát, és hozzáférhetnek az adatokhoz. A szakértők a levélben és azóta az alábbi problémákat fogalmazták meg:

  • Az app kiszolgálását nyújtó IT szolgálatók (Amazon, Google, Microsoft) nem arról híresek, hogy a náluk lévő adatokat nem abuzálják.
  • Megfelelő titkosítás hiánya.
  • Összemosódik az üzleti és a magánszféra az adatkezelés szempontjából.
  • Nem tisztázott teljesen az adatok sorsa a járvány elmúltával.
  • A felelősség nem teljes mértékben tisztázott.
Back To Top