skip to Main Content

Bírság a hatóság munkájának akadályozása miatt

A Lengyel Adatvédelmi Hatóság (UODO), mely legutóbb súlyos bírságban részesített egy biometrikus adatokkal visszaélő cégre, most egy határokon átnyúló ügyben került sor bírság kiszabására ismét. Az elszenvedő East Power nevű német-lengyel cég munkaerő közvetítéssel foglalkozik az előbb említett két országban. Az ügy kezdetekor egy német állampolgár panaszt tett a helyi adatvédelmi hatóságnál, mert személyes adatait a cég jogalap nélkül direkt marketing célokra használta, a bírság kiszabására azonban kizárólag nem emiatt került sor.

Bár az eljárás lefolytatására irányuló kérelem egy német hatósághoz lett beadva, mivel az East Power Lengyelországban volt bejegyezve, ezért az ügyben illetékes hatóság az UODO volt, amely le is folytatta a vizsgálatot. Az UODO három külön megkeresést küldött a cégnek és bár mindegyik bizonyíthatóan megérkezett és átvételre került, választ csak a harmadikra kapott.

Ebben az esetben viszont a cég válaszát hiányosnak és ellentmondásosnak találta a Hatóság, amelyből nem tudott az ügyre vonatkozó megfelelő következtetéseket levonni. Az East Power hozzáállását illetően az UODO megállapította, hogy a cég szándékosan gátolja a Hatóság munkáját, vagy legalábbis nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét.

Ennek következményeként a Hatóság elnöke külön eljárást indított a cég ellen, melyben közigazgatási bírság kiszabásáról döntött. Az East Power az erről szóló értesítés kézhezvételét követően bővebb magyarázatot adott a Hatóságnak, azonban ezek még mindig hiányosak voltak és további vizsgálatot igényeltek. Az UODO ez alapján megállapította, hogy a cég nem kíván együttműködni és átadni a vonatkozó adatokat, hogy a Hatóság a munkáját végezni tudja.

Az UODO végül 15.000 PLN (~3.600 EUR) bírsággal sújtotta az East Powert, melyben súlyosbító körülményként értékelte az ügymenet szándékos akadályoztatását, a Hatósággal való együttműködés hiányát, illetve, hogy az adatkezelő nem tett semmilyen ellenlépést a károk mérséklésére. A teljes döntés (lengyel nyelven) itt olvasható.

Back To Top