skip to Main Content

Dánia: 1,26 millió állampolgár azonosítója került a netre

Egy szoftveres hibának köszönhetően a Dán adóhatóság 1,26 millió állampolgár adószámát osztotta meg a Google és az Adobe elemző algoritmusaival az elmúlt 5 évben. A hiba 2015. február 2. óta állt fenn, azonban a hatásait mindenképp csökkenti, hogy kizárólag a két IT céghez kerültek az adatok, akik nyilvánvalóan nem élnek vissza ezzel és törlik a rendszereikből.

A hiba abból adódott, hogy az adóbevallásra és fizetésre szolgáló kormányzati szoftverben minden esetben, amikor az adatain vagy beállításain változtatott a felhasználó, az adószáma hozzáadódott az URL-hez. Ezeket az URL címeket a gyűjtötte össze a Google és az Adobe analitikai algoritmusa.

Az adószám 10 számból áll, melyből az első 6 a születési dátum, az utolsóból pedig megállapítható az érintett neme, így további személyes adatokat lehet belőle megtudni. Dániában az adószám szükséges bankszámla nyitáshoz, telefonszám vásárláshoz és számos egyéb alapvető szolgáltatás igénybevételéhez, ezért különösen érzékeny adatnak minősül, mely lehetőséget adhat visszaélésre. Szakértők szerint szükséges lenne a teljes rendszer felülvizsgálata, mivel további hibák is fennállhatnak.

Back To Top