skip to Main Content

Munkavállalók titkos megfigyelése okospárnákkal

Egy Hangcsou városában működő kínai cég, a Hebo Technology vezetése ellen tiltakoznak az alkalmazottai, mivel az egy új termék – egy okospárna – segítségével figyelte meg munkavégzés közbeni tevékenységeiket. Korábban már láthattuk, hogy az adatvédelem olyan eszközök esetében is fontos, amikre elsőre senki sem gondolna. Védtelenül hagyott nyomtatók, vagy akár egy wifire kapcsolódó kávégép is lehet digitális támadás célpontja.

A párna használatát kísérleti jelleggel vezették be az alkalmazottak között. A munkaadó saját bevallása szerint azért látta el az alkalmazottakat ezekkel az ülésekre rakható „okospárnákkal”, hogy azok segítsenek megőrizni a dolgozók egészségét azáltal, hogy figyelik a szívritmusukat, légzésüket, stressz szintjüket. A párnák arra is alkalmasak voltak, hogy felszólítsák az alkalmazottakat, hogy nyújtózzanak egyet, ha már túl sok ideje ültek a képernyő előtt.

A terméket használó alkalmazottak azonban idővel észrevették, hogy a párnák más módon is megfigyelték őket; ugyanis a feletteseiknek gyanúsan pontos információi voltak arról, hogy pontosan mikor ültek az asztalaiknál. Egy konkrét munkavállaló a közösségi médiában is beszámolt róla, hogy a HR osztály kérdőre vonta, miért nem tartózkodott az asztalánál minden nap 10 óra és 10:30 között. Beszámolója szerint a HR munkatárs vicceskedve azt is megemlítette, hogy emiatt elveszítheti bónuszát.

Ezt olvasva érhető, hogy az alkalmazottak gyanakodni kezdtek arra, hogy a párnák nem elsősorban az ő jólétüket szolgálták, hanem csak újabb eszközök a munkahelyi szokásaik megfigyelésére. Az eseményeket követően az alkalmazottak megtagadták az új okoseszközök használatát és tiltakoztak ellene, hogy az így gyűjtött adatokat a HR osztály a teljesítményük mérésére használja.

A hír berobbanását követően számos kritika érte a céget, hogy csak eszköznek tekinti dolgozóit és semmibe veszi személyiségi jogaikat, amin nyilván nem sokat segített, hogy az egész megfigyelés még titkos is volt. A cég a támadásokkal szemben azzal védekezett, hogy a párnákat csak kísérleti jelleggel vezették be, hogy teszteljék annak adatgyűjtő képességét piacra dobása előtt. A cég szóvivője azt is kijelentette, hogy az ilyen módon gyűjtött adatoknak nem lesz ráhatása a munkavállalók teljesítményértékelésére.

A Hebo Technology azonban lehet, hogy nem ússza meg ennyivel, miután ügyvédek egy csoportja felhívta rá a figyelmet, hogy tevékenységükkel megsértették az adatvédelmi szabályokat. Álláspontjuk szerint a HR osztály által megvalósított adatkezelés sérti az alkalmazottakkal kötött eredeti megállapodást, mely szerint a gyűjtött adatokat titkosan kezelik.

Szintén problémát jelenthet, hogy az erre vonatkozó megállapodásokat angol nyelven bocsátották az alkalmazottak rendelkezésére, így előfordulhat, hogy nem minden érintett volt tisztában vele, hogy pontosan mit is ír alá. A cég egyúttal elismerte, hogy jogsértés történt, illetve bejelentette, hogy a helyzet korrigálása érdekében már megtette a megfelelő lépéseket.

Back To Top