skip to Main Content

3,75 milliárdos bírság jogszerűtlen kamerás megfigyelésért

Az Alsó-szászországi Adatvédelmi Hatóság (LfD) 2021. január 8-án jelentetett meg egy cikket, melyben bejelentette, hogy jelentős, mintegy 10,4M euró (3,745 milliárd Ft) összegű bírságot szabott ki a notebooksbilliger.de AG nevű cégre, mert az nem tartotta be a munkahelyi kamerás megfigyelésre vonatkozó szabályokat. Ezekkel a szabályokkal kapcsolatban az elmúlt időben szinte minden hatóság adott ki állásfoglalást, mi a lengyel és magyar hatóságok állásfoglalásáról számoltunk be bővebben.

A cég a Hatóság megállapítása szerint legalább 2 éve kamerás megfigyelésnek vetette alá alkalmazottait, melyhez semmilyen jogalappal nem rendelkezett. A megfigyelés kiterjedt a munkavégzések helyeire, eladótermekre, raktárakra és közös helyiségekre is.

A notebooksbillliger azzal védekezett, hogy a kamerák elhelyezésének oka a lopások számának és az azokból eredő károknak a csökkentése volt, illetve a raktárkészlet mozgásának nyomon követése. A Hatóság figyelmeztet, hogy lopások megakadályozására nem alkalmazható automatikusan egy átfogó kamerarendszer, a cél elérése érdekében a cégeknek először olyan eszközöket kell megvizsgálniuk, melyek az érintettek jogait kevésbé sértik.

Kamerarendszer használata bűntények felderítésére csak abban az esetben alkalmazható, ha megalapozott a gyanú egy vagy több konkrét személy ellen. Ha ez a feltétel teljesül, úgy megengedett ezen személyek megfigyelése, azonban csak korlátozott ideig. A notebooksbillliger esetében azonban a megfigyelés nem korlátozódott egy-két személyre és idősávra, hanem a teljes munkaerő folyamatosan meg volt figyelve. Szintén megjegyezte a Hatóság, hogy a cég ezeket a felvételeket sok esetben 60 napig tárolta, ami az indokoltnál jóval több idő.

Az LfD szóvivője különösen súlyosnak nevezte az esetet, mely aránytalanul sértette az alkalmazottak jogait. Bár a cég sorozatosan a lopások megakadályozását hozta fel védelmére, ezt a védekezést a Hatóság elutasította, ugyanis ebben az esetben akár a korlátlan megfigyelés is jogszerűnek tekinthető lenne. A kamerás megfigyelés azonban jelentősen csökkenti a megfigyelt személyek szabadságait és azokra alapozva egy személy teljes viselkedése megfigyelhető és tanulmányozható.

A notebooksbillliger ügyfelei is érintettek az ügyben, mivel mint kiderült, néhány kamera egyenesen a várakozó területre volt irányítva, ahol az ügyfelek tipikusan több időt töltenek. Bár ezek olyan helyeket is rögzítettek, ahol a kiállított eszközök találhatók, a megfigyelést a Hatóság így is a legtöbb esetben aránytalannak minősítette.

A 10,4 millió eurós bírság a legnagyobb, amit a Hatóság eddig valaha kiszabott és különösen magasnak mondható figyelembe véve a cég éves bevételét (750M euro). A jelenlegi döntés azonban még megfellebbezhető. A notebooksbillliger azóta átterveztette kamerás rendszerét, melyet igazolt is az LfD-nek, egyben jelezte, hogy meg kívánja támadni a döntést.

Back To Top