skip to Main Content

A Fehér Ház biometrikus adatbázist akar készíteni a vízumkérelmi adatokból

2020 . október 28-án jelent meg egy cikk a Wall Street Journalban, mely szerint a Fehér Ház egy tervezetet készített, melynek célja, hogy minden, az Egyesült Államokba látogató személyről profilt készítsen biometrikus adatai alapján. A cikk forrásként kormányzati tervezetekre és néhány kormánybeli forrásra hivatkozik.

A tervezet lényege, hogy a beutazni kívánó személyeknek előzetesen meg kell adniuk ujjlenyomataikat és esetlegesen egyéb biometrikus adatokat, mielőtt megkezdhetnék az online jelentkezést egy vízumra. A jelenlegi rendszer szerint az Amerikába látogatóknak meg kell jelenniük a konzulátuson, ahol átesnek egy interjún és csak ezt követően kell megadniuk az ujjlenyomataikat. Az új rendszer várhatóan Kanadára és további 39 országra is vonatkozni fog, melyek állampolgárainak jelenleg nincs szükségük biometrikus adatokat nyújtani.

A fehér házi források megerősítették, hogy a Nemzeti Védelmi Bizottság (White House’s National Security Council) már utasította a Honvédelmet, hogy szerezzen be új ujjlenyomatolvasókat a konzulátusokra is. Bár a konzulátusok jelenleg is rendelkeznek ujjlenyomat leolvasókkal, az új modellek sokkal nagyobb felbontásban képesek felvételeket készíteni. A rendszer bevezetésének egyik lehetséges oka, hogy több időt adjon a kormánynak az ilyenkor kötelező átvilágítások elvégzésére.

Egy, korábban a belügyminisztériumban dolgozó forrás szerint az új eljárás a várthoz képest ellentétes hatást fog elérni, mivel a bűnözők vagy terroristák így kevésbé lesznek hajlamosak magukról adatokat szolgáltatni. Egy másik aggodalom részükről, hogy azok az országok, melyek eddig nem voltak kötelesek adatot szolgáltatni, maguk is hasonló intézkedéseket fognak bevezetni amerikai állampolgárokkal szemben.

Bár Donald Trump már 2016-ban megígérte, hogy korlátozni fogja az ország területére történő belépést, a konkrét tervezetet először egy 2020. júniusi elnöki kiáltványban bukkant fel, mely emellett betiltotta bizonyos munkához kapcsolódó vízumok használatát 2020. második felére vonatkozóan, és arra utasította a Honvédelmet, hogy gyűjtsön „fényképeket, aláírásokat és ujjlenyomatokat”.

Egyelőre még csak tervezetről van szó és a közelgő választási eredmények kétségtelenül hatással lehetnek ennek folytatására. Ha Trump marad az elnök, akkor is igen kicsi az esélye, hogy a tervezetből még ebben a ciklusban valóság lesz. Biden győzelme esetén az ügy megrekedhet a tervezés fázisban; Amerikában jelenleg is viták folynak arról, hogy milyen indokkal használhatóak a biometrikus adatok.

A teljes képhez érdemes azt is tudni, hogy az EU is ugyanezt teszi a vízumkérelmek elbírálásakor.

Back To Top