skip to Main Content

A noyb is eljárhat fogyasztóvédelmi ügyekben is Belgiumban

Egy 2020. szeptemberi miniszteri döntést követően az osztrák None of Your Business (noyb) nevű adatvédelmi csoport „minősített szervezetté” vált Belgiumban. Ez azt jelenti, hogy a noyb mostantól eljárhat számos fogyasztóvédelemmel kapcsolatos, illetve adatvédelmi ügyben is.

A noyb tudomása szerint Belgium az első olyan ország a világon, mely rendelkezik olyan jogi eljárásrenddel, mely során egy külföldi szervezet is beadhat csoportos kereseteket kollektív jogorvoslat keretében. Az országban a noyb a második olyan szervezet (az első külföldi), amely hasonló minősítést kapott; eddig a Test-Achats volt az egyetlen ilyen, akik már adtak is be csoportos keresetet a Facebook ellen a Cambridge Analytica botrány kapcsán, melyben 200 euró kártérítést követelnek érintett felhasználónként.

A szervezet ügyvédje jó hírnek tartja a miniszeri döntést. Szerinte Belgium ezzel elsőként ismeri el a noyb európai munkáját, holott számos más európai állam nem is rendelkezik csoportos pereskedést lehetővé tevő jogi mechanizmussal. Arra is kitér, hogy sajnálatos, hogy ezekben az országokban nincs lehetőség csoportosan fellépni a jogsértések ellen, ami az állampolgárok hatékony jogérvényesítését is korlátozhatja. Ezzel szemben Belgiumban nemcsak a jogi rendszer van helyben, de arra is lehetőség van, hogy külföldi szervezet(ek) járjanak el a fogyasztók nevében.

A noyb új minősítése kulcsfontosságú a szervezet számára; az Európai Unió 2022-ben tervezi bevezetni az állampolgárok kollektív jogorvoslatával kapcsolatos irányelvét. Ennek értelmében minden tagállam köteles lesz bevezetni egy kollektív jogorvoslati gyakorlatot, melynek segítségével állampolgáraik felléphetnek a „tömeges kárt” okozó cégek ellen, ezzel kapcsolatban a noyb a Ryanair példáját hozza fel. Az új irányelvet követően az Európai Unióban a határokon átnyúló ügyekben is közösen kereshetnek jogorvoslatot a nekik okozott károkért.

A noyb beszámolója arra is kitér, hogy a szervezet bár eddig is számos esetben küldött bejelentéseket az adatvédelmi hatóságoknak, ezután arra is módja lesz, hogy egyes fogyasztóvédelmi ügyeket is közvetlenül bíróság elé vigyen. Várakozásaik szerint a cégek így jóval óvatosabbak lesznek ügyfeleik jogaival kapcsolatban, hiszen már nem csak a hatósági bírságoktól, hanem csoportos kártérítések megfizetésétől is tartaniuk kell. Szintén pozitívumként emelik ki, hogy így kikerülhető a GDPR „egyablakos” mechanizmusa és a bejelentőknek nem kell majd éveket várniuk, mire az illetékes hatóság lefolytatja az eljárást az ügyeikben.

Back To Top