skip to Main Content

A TikTok $92 milliót fizet, hogy elkerülje a további pereskedést

A kínai ByteDance cég, amely a TikTok közösségi platform tulajdonosa, 2021 februárjának végén jelentette be, hogy egy alku keretében 92 millió dollárt (27,8 milliárd Ft) fizet alpereseknek az Egyesült Államokban a további jogi lépések elkerülése érdekében. A céget részben amiatt érték vádak, hogy ellopta felhasználóinak adatait, beleértve az arcfelismeréses technológián alapuló adatokat, majd ezeket harmadik felekkel osztotta meg.

Az ügy mintegy 89 millió amerikai felhasználót érint, akik személyes adatait a cég harmadik feleknek marketing célra továbbította, ami az USA-ban sérti a szövetségi törvényeket. A kiadott közlemény szerint az összeg célja nem csak a felhasználók kompenzálása, de annak biztosítása is, hogy a közösségi platform a jövőben jobban tiszteletben tartsa jogaikat.

A megállapodás alapját az a 21, szövetségi bíróságokra beadott kereset adja, melyeket főleg kiskorúak nevében nyújtottak be. Minden esetben azzal “vádolták” a céget, hogy kiskorúakról gyűjtött személyes, sokszor különleges adatokat is anélkül, hogy az ilyen jellegű felhasználáshoz azok hozzájárultak vagy akárcsak tudtak volna. A TikTok szóvivője szerint a cég nem ért egyet a vádakkal, ezzel együtt azonban nem áll érdekében további évekre elhúzni a jogi csatározást.

Az ügy már így is több, mint egy éve tart. Eredetileg Illinois-ban és Kaliforniában robbant ki, mivel az ottani állami jogrend értelmében a cégnek írásos beleegyezéssel (hozzájárulással) kellett volna rendelkeznie az érintettek személyes adatainak kezeléséhez.

Az érintettek ügyvédjei hangsúlyozták, hogy az alkalmazás a lehető legtöbb adatot gyűjtötte felhasználóiról megfelelő jogalap nélkül, azokat pedig többek között Kínába továbbította. Kína mellett olyan tech óriásoknak is hozzáférést adtak az adatokhoz, mint a Facebook vagy a Google. Az app nem csak a közzétett videókat és megadott személyes adatokat gyűjtötte, de folyamatosan ellenőrizte a vágólap tartalmát is, és olyan videókat is, melyeket a felhasználók csak piszkozatként mentettek és soha nem osztottak meg.

A megállapodás értelmében a TikTok felhagy eddigi gyakorlatával, nem fogja a publikálatlan videókat megfigyelni, nem gyűjti a felhasználók különleges és GPS-szel kapcsolatos adatait.

A korábbi amerikai elnök, Donald Trump leköszönésével némileg csökkent az USA és a TikTok közti feszültség. A korábbi adminisztráció gyors és hatékony megoldásokat sürgetett, melyek között szerepelt a platform teljes betiltása, vagy az amerikai ágazat eladása egy ottani cég számára. Lehetséges vevőként felmerült pl. a Microsoft neve is, de a kormányváltással egyidőben ezek a kezdeményezések elhaltak.

Joe Biden kormánya inkább egy átfogóbb vizsgálatot szorgalmaz, mely teljes egészében vizsgálja meg Amerika és a kínai technológiák és technológiai cégek viszonyát. Ez persze nem jelenti, hogy a végső álláspont kedvezőbb lesz Kína számára, azonban mindenképpen időt nyert a TikTok és sok más nemzetközileg működő kínai cég.

Az ehhez hasonló peren kívüli megállapodás egyébként nem újdonság az Egyesült Államokban. A TikTok is fizetett már korábban 5,7 millió dollárt (1,7 milliárd Ft) a Szövetségi Kereskedelmi Hatóságnak, illetve nem szabad megfeledkeznünk a Facebook tavalyi, 650 millió dolláros (196,5 milliárd Ft) kifizetéséről, amikor a céget szintén biometrikus adatokkal való visszaéléssel vádolták.

Back To Top