skip to Main Content

Az FBI letartóztatta a Deer.io orosz származású vezetőjét

Az FBI letartóztatta azt az orosz állampolgárt, akiről úgy vélik, hogy a Deer.io működése mögött áll, amely olyan online áruházakat üzemeltet, melyeken keresztül hackerek feltört online felhasználói fiókokat, lopott felhasználói adatokat árulhatnak.

A gyanúsítottat Kirill Victorovich Firsovot március 7-én, szombaton tartóztatták le a New York-i John F. Kennedy repülőtéren elfogató parancs alapján. Az amerikai rendőrök szerint Firsov 2013 óta irányítja a Deer.io-t.

A Firsov által közétett bejegyzés szerint a webhely, ami havi 12 dollárért tette lehetővé az említett áruházak működtetését és több mint 24 000 áruháznak adott otthont, összesen eddig körülbelül 17 millió dollárt termelt. A Deer.io-t teljes egészében a kiberbűnözés érdekében üzemeltették, mondják a szövetségiek.

“A bűnüldözés eddig nem talált olyan legitim üzletet, amely szolgáltatásait és / vagy termékeit a Deer.io kirakatán keresztül hirdette volna” – olvasható a feljelentésben.

Az FBI több mint 250 online áruházat tekintett át és olyanokat is találtak, amelyek hozzáférést biztosítanak feltört online fiókokhoz, feltört szerverekhez és lopott személyes adatokhoz, például nevekhez, társadalombiztosítási számokhoz, születési időkhöz és az érintettek címeihez.

Az FBI szerint többször is sikeresen vásároltak lopott adatokat a Deer.io által üzemeltetett áruházakból, megerősítve, hogy ezek az áruházak hiteles információkat, nem pedig hamis adatokat forgalmaztak, továbbá az is bebizonyosult, hogy Firsov tisztában volt az ügyfélkörrel, mivel rendszeresen hirdette az oldalt bűnözők által használt fórumokon, weblapokon.

Firsov letartóztatása nem sokkolta a kiberbiztonsági iparágban lévő embereket. Akkor tett szert hírnévre a platform, mikor egy Tessa88 néven ismert hacker a Myspace-ről és a LinkedIn-ről lopott adatokat kezdte árusítani ezen keresztül.

A hatóságok tisztában vannak azzal, hogy léteznek még a Deer.io-hoz hasonló platformok, amelyek évek óta űzik tevékenységüket. Firsov nem az első, akit kiberbűnözést elősegítő platform üzemeltetőjeként letartóztattak. 2019 januárjában a hatóságok lekapcsolták az xDedic nevű oldalt, amely hekkel szerverekről származó adatokkal kereskedett.

Back To Top