skip to Main Content

Finnország: A helyettes adatvédelmi Ombudsman törlésre kötelezi a Google-t

Bár naponta hallani valamelyik országból, hogy a Google adatkezelési gyakorlatát vizsgálja, vagy éppen támadja egy szervezet, most mégsem a személyes adatok abuzálása miatt írunk róluk.

A finn helyettes adatvédelmi ombudsman (’Ombudsman’) 2020 május 7-i döntésében felszólította a Google-t, hogy töröljenek bizonyos linkeket a keresési eredmények közül, mely kereséseket az érintettek saját nevével indítottak. Az Ombudsman összesen kilenc ilyen esetben hozott döntést, de ebből ötben nem határozott a keresési eredmények törléséről.

Az érintettek ebben az esetben főleg olyan személyek voltak, akiket korábban valamilyen okból elítéltek. Az egyik ilyen keresés során az eredmények között megtalálható volt az érintett személyazonosító száma, egy másik esetben pedig egy, az érintettről készült meztelen kép. Az Ombudsman véleménye szerint az ilyen jellegű információ a személyes adatok védelmét élvezni, akkor is, ha az érintett büntetett előéletű.

Egy további esetben az Ombudsman egy olyan eredmény törlését kérte, amiben egy érintettet bűntett elkövetésével vádolták. Később ezt az érintettet felmentették. A negyedik törlési kérelem egy olyan linkre irányult, amiben egy személy az érintett korábbi munkaadójának adta ki magát, és ilyen minőségében tett kijelentéseket az érintettel kapcsolatban. Az Ombudsman döntésében kitér rá, hogy ilyen jellegű keresési eredmények megsérthetik az érintettek jó hírnevét és magánéletét. A törlések kérésekor azt is figyelembe vette, hogy mennyi idő telt el a kereséssel érintett események óta.

Az Ombudsman döntései az első ilyen esetek Finnországban a GDPR bevezetése óta. A döntések összhangban vannak az adatvédelmi ombudsman korábbi, a személyes adatok kezeléséről szóló törvény értelmében hozott döntéseivel. A GDPR 17. cikke értelmében az érintettnek bizonyos esetekben joga van kezelt adatainak törléséhez. Ilyen kérés esetén figyelembe kell venni a kérdéses adatok jellegét is, illetve, hogy az érintett közszereplő-e.

Az üggyel kapcsolatban érdemes kitérni rá, hogy lehetséges-e nem hatósági úton bizonyos keresési eredmények törlése. A keresőket üzemeltető szolgáltatók adnak erre lehetőséget, leggyakrabban egy online nyomtatvány kitöltésével. Törlés csak abban az esetben kérhető, amennyiben a keresés az érintett saját teljes nevével történik. Az üzemeltetőnek a nyomtatvány leadása után 30 napja van a megkeresésre válaszolni. Amennyiben a kérés több keresésre, vagy komplex keresésre vonatkozik, az adatkezelő kérhet további határidőt, maximum a bejelentéstől számított 90 napot.

Amennyiben az adatkezelő megtagadja a kérdéses adatok törlését, az érintett az adatvédelmi Ombudsmanhoz fordulhat. Az Ombudsman döntéseit pedig a közigazgatási bíróságokon lehet megfellebbezni.

Az Európai Unió Bírósága a C-131/12 ügyben (Google Spain – AEPD) mondta ki először, hogy az érintetteknek joguk van ahhoz, hogy a keresőmotorok üzemeltetőitől – mint amilyen pl. a Google is – kérjék a rájuk vonatkozó találtok törlését. Ennek egyik alapfeltétele, hogy először az adott honlap üzemeltetőjét kell megkeresni, és amennyiben ez nem jár eredménnyel, akkor fordulhatnak a keresőmotor üzemeltetőjéhez.

Back To Top