skip to Main Content

Kéretlen direkt marketing = összesen 138M bírság

 

A Brit Adatvédelmi Hivatal (ICO) már korábban is világossá tette, hogy keményen fellép a kéretlen direkt marketing ellen, például amikor 100 millió forintnyi bírságot szabott ki egy cégre, amely nyíltan szembement az erre vonatkozó szabályokkal. Alább újabb három bírságról számolunk be, melyeket az ICO 2020. végén szabott ki hasonló témában.

20M bírság 174.342 kéretlen sms-ért

2020.december 4-én jelentették be, hogy 50.000 font (~20M Ft) bírságot szabtak ki az OSL Financial Consultation nevű cégre az adatvédelmi és elektronikus hírközlési szabályozás (PECR) megsértése miatt. Angliában a PECR szabályozza a marketing tartalmú üzenetek küldésének szabályait.

Az ICO azután kezdte vizsgálatát, hogy számos panasz futott be az erre kialakított felületükön, miszerint az OSL kéretlen üzeneteket küld olyan számokra, melyek tulajdonosai korábban üzleti ügyben keresték fel őket. Az ICO  az utóbbi időben egyébként is különös figyelmet fordít azoknak a cégeknek a felderítésére, akik a Covid-19 járvány hatására agresszívabb marketingkampányokba kezdtek, különös tekintettel a kéretlen üzenetekre.

A Hatóság megállapította, hogy mivel az érintetteknek nem biztosítottak lehetőséget hozzájárulásuk visszavonására, így a megszerzett hozzájárulások is érvénytelenek, ezért a marketing üzenetek jogalap nélkül kerültek kiküldésre.

Az ICO a PECR 23. cikke szerint határozta meg a kiszabott bírságot, melynek befizetésére 2021. január 5-ig adott határidőt. Az összeg meghatározásakor figyelembe vette a járványnak a cégre gyakorolt negatív hatását is.

18M bírság nyugdíjjal kapcsolatos kéretlen hívásokért

45.000 font (~18M Ft) bírságot szabott ki az ICO 2020. december 9-én a londoni Pension House Exchange (PHE) nevű cégre. Múlt évben a szigetországban változás következett be az azzal kapcsolatos jogszabályokban, hogy kinek van joga direkt marketing hívásokat kezdeményezni nyugdíjakkal kapcsolatosan.

A vizsgálat során az ICO megállapította, hogy hogy a PHE először a LinkedIn közösségi oldalon keresztül lépett kapcsolatba az érintettekkel, onnan kimásolta elérhetőségeiket és ezt a listát használta arra, hogy nyugdíjszolgáltatásokkal kapcsolatos marketinghívásokat kezdeményezzen.

A Hatóság ismét kiemelte, hogy a nyugdíjasokat célzó, esetlegesen megtévesztő tartalmú marketing kampányokra különös figyelmet fordít, hiszen különösen érzékeny csoportról van szó, akiknek meglehetős nehézséget okoz, ha váratlanul olyan döntésbe kényszerítik őket, melyek akár egész életükre kihathat.

Az új szabályozás szerint egyébként csak két esetben kereshetők fel személyek nyugdíjukkal kapcsolatban. Akkor, ha előzetesen kifejezett hozzájárulásukat adták, illetve, ha az adatkezelőt erre a megfelelő hatóság (FCA) felhatalmazta. A PECR 2019. januári módosítása pontosan azért jött létre, hogy nagyobb védelmet biztosítson a nyugdíjasoknak különböző átverésekkel szemben.

A Hatóság készen áll behajtani 100 milliós bírságát

Az ICO 2020. december 16-án jelentette be, hogy két nappal korábban 250.000 font (~99,5M Ft) bírságot szabott ki a Pownall Marketing Limited (PML) nevű cégre. Mivel a cég azonban már megszűnt, a bírság behajtását a hatóság pénzügyi behajtási egysége (FRU) vette át.

A cég kárigénylésekkel, kártérítésekkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtott, melyek direkt marketinges értékesítését 2018 szeptembere óta tiltja a helyi szabályozás. A cég ellen bejelentések és panaszok alapján korábban megindított vizsgálat kimutatta, hogy a PML 2019 januárja és júniusa között mintegy 350.000 kéretlen hívást indított olyan személyek felé, akik ehhez előzetesen nem adták hozzájárulásukat.

Az FRU eddig már három alkalommal blokkolta a PML kísérletét, hogy töröltesse magát a cégjegyzékből és ezzel ellehetetlenítse a bírság behajtását. Amennyiben a cég a jövőben sem fizeti meg a rá kirótt bírságot, az FRU megteszi a megfelelő lépéseket, melyekbe beletartozhat a cég felszámolása, illetve az ICO bevonása hitelezőként fizetésképtelenség esetén.

Érdekes egyébként, hogy az ICO külön felületet hozott létre a jogellenes direkt marketing tevékenységek bejelentésére, melyből szintén látszik, hogy kiemelt figyelemmel követik a szektor történéseit.

Back To Top