skip to Main Content

Az ír hatóság meg fogja tiltani az amerikai adattovábbítást a FB-nak?!

A noyb vezetője, Max Schrems és a Facebook közti háború már 2013 óta dúl, azonban most felmerült a lehetősége, hogy még idén véget érhet. Az Ír Legfelsőbb Bíróság 2021. május 13-án tette közzé ítéletét, melyben kötelezi az Ír Adatvédelmi Hatóságot (DPC), hogy tegyen eleget az Európai Bíróság (CJEU) korábbi döntésének és függessze fel a Facebook EU és USA közti adattovábbítását.

A döntés a Schrems és a Facebook között fennálló hetedik per végére tesz pontot. Az első keresetet még 2013-ban adta be az adatvédő aktivista, aki azzal érvelt, hogy a Snowden-ügy kirobbanása után jogos elvárása, hogy EU-s polgárként ne továbbítsák személyes adatait az Egyesült Államokba, ahol a FISA 702 vagy az E. O. 12333 szabályozás alapján a kormány és titkosszolgálata hozzáférhet.

Ez ügyben hozta meg később a CJEU a Schrems I és Schrems II névre hallgató döntéseit, melyek alapján a Hatóságnak is kötelessége megvizsgálni a Facebook adatkezelését és megtiltania az adatok tengeren túlra történő továbbítását minden olyan esetben, amikor nem garantálható ugyanolyan szintű védelem a személyes adatok számára, mint az EU-ban.

A DPC viszont, ahelyett, hogy végrehajtotta volna a Bíróság döntését, a panaszt három külön részre bontotta és egyenként kezdte vizsgálni. 2020-ban egy negyedik vizsgálatot is indított az eredeti panasszal megegyező témában, melynek végeredményeként Max Schrems kiesett volna az ügyből, hiszen annak megindítása már nem az ő panaszán alapult. Ennek kivizsgálásáig az eredeti panasz vizsgálatát határozatlan időre felfüggesztették.

Mindezekre reagálva, mint arról múlt év végén beszámoltunk, Schrems és a Facebook is bírósági felülvizsgálatot kért a DPC ellen. A Facebook sérelmezte, hogy nem tudta megfelelően bemutatni álláspontját és a döntést korainak nevezte, holott az ügy már ilyen-olyan formában hét éve a Hatóság asztalán van. Max Schrems a korábban említett párhuzamos eljárással nem értett egyet, nem csak azért, mert ezzel kizárták volna a saját ügyéből, hanem mivel a DPC ezzel megszegte egy 2015-ös vállalását, miszerint a kérdéses ügyben a lehető leggyorsabban dönt.

A bírósági felülvizsgálaton nem sokkal Max Schrems meghallgatása előtt azonban a DPC bíróságon kívüli egyezséget kötött vele. Ennek részeként a Hatóság vállalta, hogy a döntést haladéktalanul meghozza azután, hogy megtörtént a másik, Facebook által kezdeményezett felülvizsgálat. Ezen felül hozzájárult, hogy Schrems részt vehet a hivatalból indított eljárásban is, melyből eredetileg kizárták volna.

A megegyezés nem sok mozgásteret hagy a Hatóságnak, ezért Schrems optimista az ügyben, véleménye szerint akár nyár végére betiltásra kerülhetnek a Facebook működéséhez kapcsolódóan az adatok tengerentúlra továbbítása. A döntés meghozatalához várhatóan legalább másfél hónap szükséges a DPC-nek. Ezt követően azt jóvá kell hagyatnia az Európai Adatvédelmi Testülettel (EDPB), ahol minden tagállam további javaslatokat tehet. Erre négy hetük van a tagállamok hatóságainak, melyet követően szavazással döntenek az ügyben.

Max Schrems egyértelmű győzelemnek nevezi a döntést, melyet követően a Facebooknak vagy lokálisan, Európában kell majd kezelnie itteni felhasználói adatait, és itt is kell megoldania azok „működését”, tehát anélkül funkciónálnia kell a Facebooknak, hogy az európai adatok ehhez “átfolynának” az amerikai szervereken. A másik megoldás, hogy magának az Egyesült Államoknak kell változtatnia a törvényein, amire lássuk be, nem sok esély van, főleg nem rövidtávon. A Facebook közleményben reagált a döntésre, szerinte az nem csak a cégnek, hanem a világ különböző részein szolgáltatásaikat használó személyek és cégek számára is káros lesz. Persze azért inkább a cégnek, akik ezáltal nehezebben fogják tudni célozni az embereket.

Back To Top