skip to Main Content

Megtiltotta a hatóság a WhatsApp és a Facebook közti adatmegosztást


Előzmények

A Facebook tulajdonában álló népszerű üzenetküldő platform, a WhatsApp 2021-es frissítése körül egyre nő a felhajtás. Először február elejére tervezték, de még a kitűzött időpont előtt az interneten széles körben elterjedt, hogy a frissítéshez új adatvédelmi nyilatkozat is jár, mely szerint a WhatsApp a jövőben megoszthatja majd felhasználói személyes adatait a tulajdonos Facebookkal.

Ennek hatására akkor a felhasználók tömegesen kezdték elhagyni a platformot, amire a WhatsApp úgy reagált, hogy május 15-ig elhalasztotta a frissítést. Ezt az időt arra kívánta használni, hogy megfelelően tájékoztassa a felhasználókat az elkövetkezendő változásokról, melyek nyilatkozatuk szerint csak a Business fiókokat érintette volna, miközben a felhasználók nagy része semmi változást nem vett volna észre.

Nem fogadta el azonban a WhatsApp magyarázatait a Hamburgi Adatvédelmi Hatóság (BfDI), mely nem érte be egyszerű szóbeli ígérettel, hogy a cég nem fogja európai felhasználók adatait szükségtelenül megosztani az anyavállalattal. Olyannyira nem, hogy a WhatsApp-ügyekben egyébként eljárni köteles ír hatóságot megkerülve bejelentette, hogy a GDPR 66. cikkét alkalmazva ideiglenesen meg fogja tiltani a két cég közti adatcserét – legalább a német állampolgárok esetében.

Sürgősségi eljárás

A korábbi fenyegetés beváltására nem sokat kellett várni, ugyanis 2021. május 13-án a BfDI bejelentést tett, hogy három hónapra felfüggeszti a két cég közti adatátvitelt. Magyarázatként az előzőek mellett többek között azt adta, hogy a korábbi ígéretek ellenére mostanra kikerült az adatvédelmi nyilatkozatból az a passzus, miszerint a WhatsApp nem oszt meg adatot a Facebook csoport többi cégével.

Szintén megjegyezte, hogy az érintettek hozzájárulását nem lehet önkéntesnek és szabadon adottnak tekinteni, mivel az adatvédelmi nyilatkozat teljes elfogadása alapfeltétele a szolgáltatás használatának. A Hatóság vezetője emlékeztetett a Cambridge Analytica botrányra, ahol a Facebook adatkezelése miatt mintegy 533 millió felhasználó adatai kompromittálódtak. A Facebookot azóta is érik az ebből származó támadások és kártérítési perek.

A BfDI jobban meg kívánja vizsgálni a WhatsApp és Facebook közti adattovábbításokat. Ez már csak azért is sürgős feladat, mert a jelenlegi tiltás mindössze három hónapig él, azt követően az EDPB-nek kell majd döntést hozni az ügyben. A WhatsApp álláspontja szerint a hatóság félreérti a nyilatkozatban levő változásokat, ezért annak bevezetését nem halasztják tovább, valamint további változásokat sem hajtanak végre benne.

 Az újabb változások

Ehhez képest a cég visszább vett korábbi fenyegetéseiből, miszerint minden olyan felhasználó, aki nem egyezik bele az adatkezelésbe, felhasználói fiókja elvesztését kockáztatja. Egy újabb közlemény szerint a kérdéses fiókok nem lesznek törölve, csak korlátozva.

Ezzel kapcsolatban a cég egy GYIK-ot is közzétett, mely részletesen leírja az új adatvédelmi nyilatkozat visszautasítása esetén végrehajtott korlátozásokat. Ezeket fokozatosan vezetik be; először még semmi változás nem várható, ezt követően a felhasználók elvesztik a hozzáférést a chat-listájukhoz. Hívásokat és üzeneteket fogadni még képesek lesznek egy ideig, azonban amennyiben továbbra sem egyeznek bele az adatkezelésbe, néhány héten belül ezek a funkciók is megszűnnek.

Back To Top