skip to Main Content

Az Europol bejelentette új, végponti titkosítást visszafejtő platformját

November elején számoltunk be egy nemzetközi nyilatkozatról, melynek kitűzött célja az volt, hogy bizonyos esetekben feloldható legyen a végponttól végpontig (e2e) titkosított kommunikáció. A lehetséges okok között az antiterrorizmust és a gyermekek védelmét említették.

2020. december 18-án tette meg az Europol a bejelentését, mely szerint az Európai Bizottság Kutatóközpontjával közösen egy új titkosítás visszafejtési platformot hoz létre, mely segíti majd nyomozásai során titkosított adatokhoz hozzáférni. A platform indítását az Europol új fejezetként üdvözli az európai terrorizmus elleni harcban.

A platform három év leforgása alatt, az adatvédelmi előírások szem előtt tartásával lett megalkotva, így csak olyan adatok tekintetében használható, melyekhez a hatóságok legálisan, nyomozásaik során jutottak hozzá. Az eszközhöz az összes tagállam hatóságainak hozzáférése lesz és az Európai Kiberbűnözési Központ (EC3) fogja üzemeltetni.

Maga az Europol által kiadott sajtóközlemény nem tartalmaz részleteket a platform működéséről, de a Tanács közzétett egy jelentést, melyből kiderül néhány részlet:

  • A tagállamoknak maguknak kell majd befektetni a szükséges hardverekbe és maguknak kell a platformot használó személyzetet kiképezni.
  • Szintén a tagállamoknak kell biztosítaniuk az érdekelt felek közötti együttműködést, beleértve a tagállamok területén működő magánvállalkozásokat is.
  • A tagállamoknak továbbá növelniük kell a technológiával kapcsolatos kutatás-fejlesztést, gyorsabb, korszerűbb visszafejtési módszerek kifejlesztése érdekében. A kifinomultabb titoksítások esetében az EC3 erőforrásait is használhatják.

Mindezzel szinte egyidőben adta ki az Európai Tanács a nem kötelező érvényű állásfoglalását, melyben sürgette a kifinomult titkosítás minél szélesebb körű bevezetését az EU polgárainak, tagállamainak, iparának és társadalmának védelmére. Kifejtette, hogy ezek mellett az EU hatóságainak lehetősége kell, hogy legyen elvégezni a rájuk ruházott kötelességeiket, online és offline ügyekben egyaránt.

Látható, hogy nincs teljes egyetértés az EU-n belül minden részletben. Ami biztos, hogy az UNICEF és a WePROTECT adataiból kiderül, hogy szaporodóban vannak az online elkövetett bűncselekmények, ezek között is aggasztó a gyermekeket érintő esetek száma. Szintén többször előkerült 2020-ban a terrorizmus elleni online harc. Mindkét esetben azzal a dilemmával szembesülnek a hatóságok, hogy sokszor nem férhetnek hozzá a nyomozásuk számára fontos információkhoz anélkül, hogy ezzel ne sértenék az érintettek jogait. Az új platform bevezetésével viszont egy potenciálisan nagyon erős eszköz kerülhet a kezükbe.

Back To Top