skip to Main Content

Megbírságolták a Holland Tenisz Szövetséget

Ellenérték fejében továbbított a holland Tenisz Szövetség személyes adatokat tagjairól egyes szponzorok részére. Az egyik szponzor 50 000 tag, egy másik pedig 300 000 tagra vonatkozó személyes adathoz jutott így. Az átadott adatok közt voltak a tagok nevei és a nemükre vonatkozó adatok, valamint kapcsolattartási adatok is, mely alapján a szponzorok célzott marketing üzenetekkel kereshették meg őket.

Mint minden adatkezelési művelet esetén, az adattovábbítás esetében is szükséges megfelelő jogalappal rendelkezni. Marketing célú adatkezelésre – tipikusan ilyen például a hírlevelek küldése – Magyarországon elsősorban az érintett erre vonatkozó hozzájárulása alapján kerülhet sor.

Amennyiben az adatkezelő az általa marketing célból kezelt adatokat – akár ellenérték fejében, akár anélkül – továbbítani szeretné harmadik személynek annak érdekében, hogy az érintettet ezen harmadik személy is megkeresse marketing célból, úgy ezen adattovábbításra vonatkozóan is kell megfelelő jogalappal, azaz hozzájárulással rendelkezni az érintettől.

A Szövetség a hozzájárulás helyett jogos érdekét jelölte meg az adatok továbbítására vonatkozóan, azonban a holland adatvédelmi hatóság ezt nem látta megalapozottnak és a jogalap nélküli, jogellenes adatkezelésért 525.000 Euro összegű bírságot szabott ki.

Back To Top