skip to Main Content

Példa jogszerű közterületi kamerás megfigyelésre

A Kölni Közigazgatási Bíróság 2021. február 9-én hozta nyilvánosságra döntését, melyben jogszerűnek nyilvánítja a város Neumarkt nevű terének rendőrségi kamerákkal történő közterületi kamerás megfigyelését. A döntés meghozására azután kényszerült a bíróság, hogy egy állampolgár megkereséssel fordult hozzá. A kamerás megfigyelés jogszerűségének kérdése felkapott téma most, egyes hatóságok súlyos bírságokkal büntetik az adatvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyását.

A kamerarendszerek jogszerű üzemeltetésének kérdéskörében több cikk is született már oldalunkon is, legyen szó akár a jogalapok kérdésköréről, a call centerekben végzett hívásrögzítésekről vagy akár a NAIH által vizsgált kamerás adatkezelésekről.

2015-2016 szilveszterének éjjelén jelentős számú közterületi bűncselekmény történt Kölnben, ezt követően határozott úgy a rendőrség, hogy a város különösen veszélyes közterületein kamerás megfigyelést vezet be. Ebbe beletartozott a fő vasúti pályaudvar, a katedrális környéke, a városon belüli körút és számos köztér (köztük a Neumarkt is). A megfigyelés alapjául akkor azt az érvet hozták, hogy a bűnözés csak ilyen módon fékezhető meg eredményesen.

Egy kölni lakos azonban a bevezetés óta hevesen ellenzi ezt a gyakorlatot és az utóbbi öt évben számos feljelentést tett, illetve pert indított. Legutóbbi beadványa alapján a város úgy döntött, megszűnteti a kamerás megfigyelést az egyik téren, a Breslauer Platzon. A döntés jelenleg a Felsőbb Közigazgatási Bíróság jóváhagyására vár.

A Neumarkttal kapcsolatos beadványában a meg nem nevezett személy a tér megfigyelésének beszüntetését kéri, mivel véleménye szerint az szembemegy az állampolgárok információs önrendelkezési jogával. A Bíróság azonban ezzel nem értett egyet.

Mint korábban említettük, a rendőrség elsősorban a bűnözés visszaszorítása érdekében vezette be a kamerarendszereket. A Bíróság megvizsgálta a bűnözéssel kapcsolatos statisztikákat, melyek rámutattak, hogy 2019/2020-ban az utcai bűncselekmények 2%-át a Neumarkton követték el. Ez azt jelenti, hogy minden ötven elkövetett bűncselekményből egy a téren került elkövetésre. Ugyanez a szám az előbb említett Breslauer Platzon 1/500.

A statisztikák figyelembevételével a Bíróság megállapította, hogy a Neumarkt kamerás megfigyelése arányosnak tekinthető. Ennek ellenére elismeri, hogy a gyakorlat súlyosan korlátozza az állampolgárok jogait, mivel válogatás nélkül minden elhaladót megfigyel. Ez a korlátozás azonban nem élvez elsőbbséget a köz javára és érdekében megvalósuló bűnelhárítással szemben. Mivel a kamerák magasan vannak elhelyezve és zoom funkcióval is el vannak látva, használatuk sokkal jobb megfigyelését teszi lehetővé a közterületnek, mintha ezt a feladatot csupán gyalogos járőrök látnák el.

A rendszer az elmúlt években már bizonyította hatékonységét, segítségével jóval több bűnügy került felderítésre, mivel sokkal egyszerűbb lett az elkövetők beazonosítása és bizonyítékok gyűjtése. A Bíróság azonban utasította a rendőrséget, hogy a kamerákat olyan módon működtessék, hogy azok ne vegyék a lakossági és kereskedelmi épületek bejáratait, illetve homályosítsák el a felvételeken szereplő járművek rendszámait.

Back To Top