skip to Main Content

Kiáll a WC-k bekamerázása mellett az iskola

 

Korábban számtalanszor foglalkoztunk már a kamerás adatkezelés különböző kérdéseivel, így készítettünk 3 részes sorozatot az általános szabályokról (első, második, harmadik rész), bemutattunk egy témában született NAIH munkahelyi kamerás határozatot, de a bolti arcfelismerő rendszerek használatával is foglalkoztunk már egy korábbi cikkben. A mostanihoz hasonló adatkezeléssel azonban eddig mi sem nagyon találkoztunk.

Az angliai Devon megyében található Cullompton Community College (CCC) ugyanis az utóbbi időben amiatt került a támadások középpontjába, hogy kamerás megfigyelést alkalmaz az iskola fiúmosdóiban.

Az ügyet az iskolába járó egyik diák anyja robbantotta ki, miután fia egy olyan képet mutatott neki a mosdókról, melyen egyértelműen látszik az iskola által elhelyezett kamera. A diák saját bevallása szerint kellemetlenül érzi magát, ha a mosdót kell használnia, a szülők szerint az iskola gyakorlata túlzó, a probléma megoldására hasonló, de kevésbé invazív módszert lenne szükséges alkalmazni.

A CCC azzal védekezett, hogy a kamerák elhelyezése szükséges volt a vandalizmus és a verekedések megakadályozására, illetve, hogy a kamerák nem fedik le a piszoárok és fülkék területét. A szülők véleménye szerint éppen ezért nem lenne szükséges a kamerák használata, hiszen azok kijátszhatók azzal, hogy a vandálok vagy a bántalmazók egyszerűen bemennek egy fülkébe.

A kamerák elhelyezését Nagy-Britanniában egy 2012-es jogszabály szabályozza. Ennek hatályba lépése óta egyáltalán nem szokatlan esemény, hogy egyes iskolák kamerákat helyezzenek el az intézmény területén, ezzel harcolva a vandalizmus, iskolai erőszak és antiszociális magatartás ellen.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a rendszer valóban ennyi ideje működött, akkor adatkezelésének – legalább az alkalmazás idejének egy részében – meg kellett (volna) felelnie a GDPR követelményeinek. Az Unió Rendeletének szövegéből és a hatóságok gyakorlati értelmezéséből kiderül, hogy ilyen vitás esetekben az adatkezelőnek előzetes hatásvizsgálatot kellett volna végeznie, hogy megvizsgálja, arányos-e a kamerák használata egy iskolai mosdóban.

A magyar szabályozás ebben a kérdéskörben egyértelmű, a NAIH is számtalanszor leszögezte már, hogy hasonló, tehát olyan helyeken kamerák telepítését nem tartja jogszerűnek, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértheti.

A CCC-ben már több, mint 10 éve működik kamerás megfigyelőrendszer a WC-ben, hasonlóan más iskolákhoz – erősítette meg a híreket az iskola igazgatója. Az első kamerákat egy évtizeddel ezelőtt egy, a diákokkal folytatott megbeszélést követően szerelték fel. Akkor mind a diákok, mind pedig a tanárok és a hatóságok is beleegyeztek azok alkalmazásába.

Egyes szülőket természetesen ez nem nyugtatott meg és a helyzet megoldását várják az iskola igazgatóságától. Fő érvük, hogy amennyiben egy diákot bántalmazni akarnak, könnyedén megtehetik olyan helyen, melyekre nem látnak rá az iskola kamerái, ezálatl az egész adatkezelés alkalmatlan íz által kívánt cél elérésére. Egyesek véleménye szerint jobb megoldás lenne, ha az iskola alkalmazottjai rendszeresen bejárnának a mosdókba és egyéb problémás helyekre, ezzel egyidőben a kamerák alkalmazását folyosókon vagy termekben elfogadhatónak tartják.

Back To Top